Semințe de susan negru
Susanul negru sau semințe de susan negru este unul dintre cele mai vechi condimente, datând încă de la 1600 i.Hr. Fiind menționat în legendele hinduse, se crede că ar fi originar din India, de unde s-a răspândit în Africa și Asia. Reprezintă o sursă importantă de calciu, fibre și alte minerale esențiale pentru sănătatea și vitalizarea organismului, ajutând la prevenirea afecțiunilor sistemului osos.
Bogate în antioxidanți: semințele de susan negru sunt pline de antioxidanți, inclusiv sesamină, sesamolin și sesamol. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism, reducând stresul oxidativ și scăzând riscul de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă.
Semințele de susan negru sunt încărcate cu fibre, atât solubile, cât și insolubile. Acest lucru ajută la menținerea regularității digestive, abordând în același timp problemele digestive precum constipația. În plus, fibrele găsite în semințele de susan negru hrănesc bacteriile sănătoase care alcătuiesc microbiomul nostru intestinal, îmbunătățind sănătatea întregului organism.
Semințele de susan negru se pot folosi în preparate dulci: covrigi, budinci sau produse de patiserie. Pot fi măcinate și consumate în combinație cu, în părți egale, pentru vitalizare. Se recomandă ca semințele de susan negru să fie lăsate la înmuiat peste noapte în apă pentru a facilita digestia sau se pot râșni pentru a le putea digera mai bine și pentru a elibera nutrienții.
Pot fi presărate cu ușurință peste salate, legume și preparate cu tăiței și orez. Semințele pot fi folosite ca acoperire crocantă pentru pește. Semințele de susan negru pot fi procesate cu ușurință într-o pastă de lapte sau tahini, iar uleiul de susan negru poate fi folosit la fel ca orice alt ulei.
Declarație nutrițională pentru 100 g:
Valoare energetică: 356 kcal / 1474 kJ
Grăsimi totale: 6 g
Grăsimi saturate: 1 g
Proteine: 13 g
Carbohidrați: 62 g
Zaharuri: 8 g
Fibre: 2.9 g
Sodiu: 953 mg
Reviews
There are no reviews yet.