Informațiile despre fructele uscate sunt foarte contradictorii. Unii spun că sunt o gustare hrănitoare și sănătoasă, în timp ce alții susțin că nu sunt mai bune decât bomboanele.
Ce sunt fructele uscate?

Fructele uscate sunt fructele cărora le-a fost eliminat aproape tot conținutul de apă prin metode de uscare. Fructul se micșorează în timpul acestui proces, lăsând un fruct uscat mic, dens energetic. Stafidele sunt cele mai des întâlnite urmate de curmale, prune, și caise.
Cele mai întâlnite fructe sunt fructele în formă confiată (acoperite cu zahăr). În acestă categorie găsim aproape toate fructele exotice (mango, ananas, merișoare, banana, papaya).
Fructele uscate sau confiate pot fi conservate mult mai mult timp decât fructele proaspete și pot fi o gustare la îndemână, în special în călătoriile lungi unde refrigerarea nu este disponibilă.
Fructele uscate, dar și cele confiate conțin micronutrienți, fibre și antioxidanți
Fructele uscate sau confiate sunt foarte hrănitoare. O porție de fructe uscate sau confiate conține aproximativ aceeași cantitate de nutrienți ca și fructele proaspete, dar condensate într-un pachet mult mai mic. Când vine vorba de greutate, fructele uscate conțin de până la 3,5 ori mai multe fibre, vitamine și minerale decât fructele proaspete.
Prin urmare, o porție de fructe confiate poate furniza un procent mare din aportul zilnic recomandat de multe vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic. Cu toate acestea, există câteva excepții. De exemplu, conținutul de vitamina C este redus semnificativ atunci când fructele sunt uscate.
Fructele uscate conțin în general multe fibre și sunt o sursă excelentă de antioxidanți, în special polifenoli. Antioxidanții polifenoli sunt asociați cu multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea fluxului sanguin, sănătatea digestivă mai bună, reducerea riscului pentru multe boli.

Efectele fructelor uscate asupra sănătății
Mai multe studii au arătat că persoanele care mănâncă fructe uscate tind să cântărească mai puțin și să ingereze mai mulți nutrienți, în comparație cu persoanele care nu mănâncă fructe uscate. Cu toate acestea, aceste studii au fost de natură observațională, așa că nu pot dovedi că fructele uscate au cauzat îmbunătățirile. Fructele uscate sunt, de asemenea, o sursă bună de mulți compuși vegetali, inclusiv antioxidanți puternici.
La fel ca și în cazul multor alte alimente, fructele uscate sau confiate au atât aspecte bune, cât și rele.
Fructele uscate sau confiate vă pot crește aportul de fibre și nutrienți și vă pot furniza organismului cantități mari de antioxidanți. Cu toate acestea, sunt, de asemenea, bogate în zahăr și calorii și pot cauza probleme atunci când sunt consumate în exces.
Din acest motiv, fructele uscate sau confiate trebuie consumate doar în cantități mici, de preferință împreună cu alte alimente hrănitoare. Nu trebuie consumate la pumni, pentru că este foarte ușor să consumi prea multe calorii din fructele uscate. De asemenea, sunt un aliment bogat în carbohidrați, ceea ce îi face nepotriviți pentru o dietă săracă în carbohidrați.
La sfârșitul zilei, fructele uscate sunt departe de a fi perfecte, dar cu siguranță sunt o gustare mult mai sănătoasă și mai hrănitoare decât chipsurile sau alte alimente nedorite procesate.